Selkirk rex dlouhosrstý

Zkratka:
Wyoming rex
Zkratka dle FIFe:
SRL
Místo původu:
USA
Předkové:
Přírodní plemeno
Typ plemene:
Polodlouhosrstá kočka typu rex
Tělesný typ:
Pevný
Hmotnost:
3 – 5 kg
Barevné variety:
Všechny barevné variety

Historie: Roku 1967 se v Montaně narodila želvovinové kočce s bílou (kaliko) koťata, z nichž jedno mělo kadeřavou srst a zvlněné vousy. Kočka byla zařazena do chovu a ze tří jejích vrhů mělo šest koťat kadeřavou srst, což prozradilo, že tento znak je geneticky dominantní. V roce 1987 se narodilo první kotě s vlnitou dlouhou srstí. Vzešlo ze zkřížení kočky s kadeřavou srstí a perského kocoura. Záměrem šlechtění bylo získat zřetelně jiný typ než do té doby uznané kočky typu rex, proto se rozhodlo o vyšlechtění za pomoci perské dlouhosrsté kočky, exotické kočky a americké krátkosrsté kočky. Tato snaha nakonec vyústila v kočku s podsaditou, kompaktní stavbou. Jelikož jde o mladé plemeno, stále se povoluje přikřížení jiných plemen.

Povaha: Selkirk rex je přátelská, přítulná kočka s dobromyslnou povahou. Má ráda lidskou společnost a jelikož se nenechá jen tak vyprovokovat, je vhodná i do rodin s dětmi. S jinými kočkami vycházejí výborně a dobře se snese i se psy. Jde o aktivní kočky, které si rády hrají a šplhají. Nejsou ale na člověku tolik závislé, a proto snesou i chvíle samoty. 

Stavba těla: Dobře osvalené tělo je středně velké a pevně stavěné. Působí podsaditým dojmem, trup je pravoúhlý. Nohy jsou průměrně dlouhé a mají velké kulaté tlapky. Ocas je silný se zakulacenou špičkou. Hlava je středně velká, kulatá a má plné tváře. Nos je prohnutý s výrazným stopem, středně velké uši stojí dosti daleko od sebe stejně jako oči a měly by mít zakulacené špičky.

Srst: Dvojitá srst je na dotek příjemně hebká, měkká a pružná. U dospělých koček tohoto plemene je srst na ocase a kolem krku více vlnitá než na zbytku těla. Struktura a množství vln na zádech se mohou měnit vlivem klimatu nebo kolísání hormonů. Vlnité jsou i hmatové chlupy. Velmi požadované jsou volné, pružné vlny nespojené dohromady. Může trvat až dva roky, než se srst zcela vyvine. Koťata se sice rodí již se zvlněnou srstí, ta se ale kolem šesti měsíců částečně ztrácí a znovu se objevuje v osmi až deseti měsících. 

Péče: Dlouhá srst selkirk rexe vyžaduje poměrně málo péče. Stačí pravidelné pročesávání. Líná stejně jako kočky s normální srstí. Dochází k němu na jaře a v brzkém létě, kdy je třeba srsti věnovat zvýšenou pozornost. Po koupání by se kočka neměla příliš důkladně vyčesávat ani kartáčovat, aby se neporušila vlnitost srsti. Ostré konce drápků je třeba pravidelně zastřihovat, uši se čistí v případě potřeby. 

Barevné variety:

Selkirk rex se může vyskytovat ve všech barvách srsti a mít jakoukoli kresbu. Na výstavách se více hodnotí struktura srsti než její zbarvení. Povoleny jsou i všechny barvy očí.